Régi idők – új módszerek

by 
Gábor Bertók - Csilla Gáti
Price 
5 000 Ft
Price
ISBN 
978 963 9911 53 6
Published 
2014

Budapest, Archaeolingua, 2014
Puhakötés | Paper book
171 oldal, színes és fekete-fehér illusztrációkkal | 171 pages with colored and grayscale images

ISBN 978 963 9911 53 6
Ez a könyv angolul is elérhető | This book is also available in English

Tartalomjegyzék // Table of Contents

Leírás

Az olyan felderítő módszerek, mint a légi fényképezés vagy a lézeres légiszkennelés (LiDAR) az elmúlt 3–4 évtized során a tájrégészeti kutatás egyik legfontosabb adatforrásává váltak.
Európában (éppúgy, mint másutt) sem ez a szaktudás sem az ilyen módon nyert adatok hasznosításának gyakorlata nem egyenletesen terjedt el. Az Európai Unió által támogatott Archaeolandscapes Europe (ArcLand) program mára már 71 intézményt foglal magában. Céljuk, hogy a tagok együttműködésével ezt a tudást mind a régész szakma, mind a nagyközönség számára Európa-szerte elérhetővé tegyék.
A pécsi Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya az ArcLand közösség egy kisebb, ugyanakkor méretét meghazudtolóan aktív intézménye. Az osztály szervezett már kiállítást és nyári kurzust, szolgált anyaggal ArcLand publikációkhoz és igen hasznos közreműködő szerepet játszott az ArcLand „A múlt nyomai” című utazó kiállításában, amelyet elsőként 2013 májusában Dublinban mutattak be.
Az itt közreadott „Régi idők – új módszerek” című kötet jól tükrözi azt a magas színvonalú munkát, amelyet a Janus Pannonius Múzeum szakemberei az elmúlt években végeztek annak érdekében, hogy a Pécs környéki tájat és annak történetét megérthessük, hogy ezt a tudást és a múlt tájai iránti lelkesedést megoszthassuk mindenkivel Magyarországon és azon kívül is az ArcLand páneurópai szellemében.