Késő rézkori birituális temető Balatonszentgyörgy határában

by 
Bondár Mária – Somogyi Krisztina
Price 
8 000 Ft
Price
ISBN 
978-6-1557-6655-8
Published 
2022

ELKH ABTK Régészettudományi Intézet – Archaeolingua, Budapest, 2022
Táblakötés | Hardback
316 oldal, keményfedeles, színes illusztrációkkal | 316 pages, hardcover with colourful illustrations
Magyar nyelven, angol összefoglalóval | The book is in Hungarian with a summary in English

ISBN 978-6-1557-6655-8

Leírás

Ebben a kötetben a legújabb, 2017-ben feltárt temető csontvázas és hamvasztott sírjainak feldolgozását adjuk közre. A késő rézkori Kárpát-medencében (Budakalász-Luppa csárda ugyancsak kettős rítusú és Pilismarót-Basaharc hamvasztásos temetője után) jelenleg ez a legnagyobb sírszámú szakrális hely.

Az adott kor szokásai szerint eltemetett halott sírja egy „időkapszula”, amely megőrizte az elhunyt szociális helyzetére mutató régészeti összefüggéseket, valamint az egészségi és fizikai állapotra és a környezetre utaló bizonyítékokat is. A hagyományos régészeti értékelés a leleteket és párhuzamaikat vizsgálja. A fizikai antropológia ezt kiegészíti az elhunyt adataival: nem, halálozási kor, a csontokon nyomot hagyó patológiai elváltozások. A temetkezés keltezésében a naptári korra átszámított, kalibrált radiokarbon dátumok segíthetnek. A komplex elemzés mindezeknél többet ad. A bioarchaeológia módszerei: az archaeogenetika, izotópgeokémia, mikrobiológia és bioinformatika még további rejtett információkat tárnak fel. A régészeti és természettudományos eredmények együttes értelmezésével így egyre többet tudhatunk meg a Kr. e. 4. évezredben élt késő rézkori elődeink egyéni biológiai adottságairól, környezetéről és sokrétű közösségi, kulturális és kereskedelmi kapcsolatairól.

Éppen ezért a régészeti feldolgozáson túl a balatonszentgyörgyi temetőből nagyszámú mintavétel történt. Az „A Kárpát-medence késő rézkori temetkezéseinek komplex elemzése” című pályázat keretében vizsgált összes temetkezés kiértékelését a 2023-ban megjelenő kötetben mutatjuk be.