2017. január 1-én hivatalosan kezdetét vette a Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin, röviden Iron-Age-Danube (A Duna-medence monumentális kora vaskori tájai, röviden Vaskor-Duna) címet viselő európai partnerségi project. A 30 hónap futamidejű projekt támogatását az Európai Unió Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Programja biztosítja.

2017. január 1-én hivatalosan kezdetét vette a Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin, röviden Iron-Age-Danube (A Duna-medence monumentális kora vaskori tájai, röviden Vaskor-Duna) címet viselő európai partnerségi project. A 30 hónap futamidejű projekt támogatását az Európai Unió Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Programja biztosítja.

Vaskor-DunaInnovatív és társadalmilag felelős Duna Régió

A Vaskor-Duna projekt középpontjában a korai vaskor monumentális régészeti tájai állnak, melyek jellegzetes képét többek között a magaslati települések és a halomsírok (tumulusok) által alkotott temetők formálták, nagyjából a Kr. e. 9–5. század közötti időszakban (Hallstatt-kor). Abban az időben a Duna-régió egy összefüggő kultúrához, az úgynevezett keleti Hallstatt-körhöz tartozott. A szép és látványos, de rendkívül sérülékeny őskori tájak mind a mai napig kívül estek a kulturális turizmus látókörén.

A projekt fő célja olyan közös stratégiák kidolgozása és megvalósítása, amelyek révén ráirányulhat a figyelem az északnyugati Duna-medence kulturális és természeti környezetének szerves részét alkotó őskori tájak jelentőségére. E cél elérése érdekében a projekt a kulturális örökség kezelésének öt fontos összetevője: az adatgyűjtés, az örökségvédelem, a bemutatás, az ismeretterjesztés és a turisztikai használat terén fejt ki tevékenységet.

Vaskor-DunaMódszertan

A projekt fontos újítása, hogy az egyes régészeti lelőhelyek helyett összetett őskori tájakkal foglalkozik. Az e tájak megőrzésére és promóciójára kidolgozandó stratégia bevezetésére és gyakorlati tesztelésére öt ország kilenc mikrorégiójában fog sor kerülni. Ennek érdekében a projektpartnerek nemzetközi táborokat szerveznek, amelyekben a tervezett kutatási program megvalósítása szorosan összekapcsolódik a nyilvános rendezvényekkel és látogatói programokkal. A projekt során összegyűjtött ismeretanyag tájrégészeti tanulmányok formájában lesz publikálva. A látogatói élmény továbbfejlesztése érdekében interaktív vizualizációs és kiterjesztett valóság funkciókkal új digitális alkalmazások kerülnek kialakításra, melyek az eddigiektől merőben eltérő betekintést kínálnak majd a régészeti örökségbe.

Vaskor-Duna – További célok

Archaeo-Connect – A projekt hangsúlyos eleme a korai vaskor újonnan kialakítandó közös örökségi adatbázisának létrehozása.

Monumentális tájak – A Vaskor-Duna projekt innovatív megközelítése az összetett őskori táj, amely egyesíti a kulturális és a természeti környezetet.

Élő vaskor – Az innovatív módszerek és technológiák bevezetése révén a projekt megváltoztatja az őskori tájról alkotott képet.

Vaskor-Duna – Partnerség

A projekt kezdeményezője és vezetője a grazi Universalmuseum Joanneum. A bécsi, a grazi, a ljubljanai, a maribori és a budapesti egyetem (ELTE), a zágrábi régészeti intézet, a szlovén kulturális örökségvédelmi intézet, a zágrábi régészeti múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum és az Archaeolingua Alapítvány projektpartnerként, kilenc további intézmény pedig társult partnerként vesz részt a projektben.

Vaskor-Duna – Az Archaeolingua Alapítvány részvétele

Az Archaeolingua Alapítvány a tudomány és a közönség kapcsolatának megteremtése terén szerzett több évtizedes tapasztalatát és nemzetközi együttműködésekben szerzett gyakorlatát hozza a projektbe. A kommunikáción és a kiadványok gondozásán túl régészeti szakmai kompetenciáját a Sopron-Várhely vaskori lelőhely revitalizációjában, a látogatóknak szóló 3D-s alkalmazások és magyarázatok elkészítésében kamatoztatja.

A projekt során a Magyar Régészet/Hungarian Archaeology online folyóirat rendszeresen hírt fog adni a Vaskor-Duna projekttel kapcsolatos eseményekről, tudósít a partnerek tevékenységéről és arra törekszik, hogy a korszakra vonatkozó anyagok közlésével minél alaposabban megismertesse a projekt által lefedett földrajzi régió vaskori régészeti örökségét.

 

Vaskor-Duna – Projektindító

A projektindító találkozóra január 31. és február 2. között került sor Grazban az összes projektpartner és társult partner részvételével. A találkozót az Eggenberg-kastély birtokán álló Stájer Régészeti Múzeumban megrendezett egész napos nyilvános eseménysor nyitotta meg.  A délelőtti múzeumpedagógiai program elsöprő sikere még a szervezőket is meglepte: 8 és 12 óra között mintegy kétszáz kisiskolás és gimnazista ismerkedett a régészeti gyűjteménnyel. Ezzel párhuzamosan megalakult a projekt irányítóbizottsága, melyben az Archaeolingua Alapítványt Dr. Jerem Erzsébet képviseli.

A délutáni program az eseményen megjelent magas rangú szakmai és kormányzati személyiségek üdvözlő beszédével vette kezdetét: Dr. Christian Buchmann tartományi kulturális miniszter, Dr. Wolfgang Muchitsch, az Universalmuseum Joanneum igazgatója és Karl Peitler, a régészeti és éremgyűjtemény vezetője szólt a régészeti örökség védelmének fontosságáról és méltatta a projektet. Ezt követően Dr. Marko Mele projektmenedzser ismertette a program fő célkitűzéseit, majd a projektpartnerek kaptak szót, hogy rövid pódiumprezentáció keretében bemutassák intézményüket és projektteamjüket az egybegyűlteknek. A hivatalos program végén Dr. Karina Grömer (bécsi természettudományi múzeum) a vaskori öltözködés és identitás kérdéseit járta körül divatbemutatóval is színesített, szellemes és impulzív előadásában. A napot a múzeumban rendezett esti fogadás zárta.

A találkozó második napján a partnerek és társult partnerek megbeszélései zajlottak az első naphoz hasonló zökkenőmentes szervezésben. Az Interreg Danube program és a projektmenedzsment szabályairól szóló tájékoztatás után a résztvevők megalakították a projekt prioritásai szerinti munkacsoportokat. A továbbiakban a munkacsoportokban folytatódtak a megbeszélések, majd az ebéd utáni plenáris ülésen minden munkacsoport ismertette az elvégzett munkát.

A harmadik és egyben utolsó napon a vezető partner kirándulást szervezett a großkleini vaskori régészeti területre, ahol 2017 tavaszán/nyarán a projekt első nemzetközi tábora kerül megrendezésre.

sziszi - 3 év 2 hónap ago

Share your thoughts!

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.